Egyszer fent, egyszer még feljebb

Bovier György

Hogy segít a stresszkezelésben, ha eltévedsz Afrikában?

2017. december 27. 18:00 - Bovier György

Budapest - Bamako Rally kerekesszékkel

17098241_1929662200597744_7468016369739074294_n.jpgNéhány éve, amikor végigvezettem a Budapest - Bamako Rallyn közel 8000km-t, akkor volt szerencsém olyan tapasztalatokat gyűjteni a világból, a problémamegoldásról, és többek között a stresszkezelésről, amit tudat alatt beépítve valószínűleg a mai napig hasznosítok és igyekszem ezt egyre tudatosabban csinálni. 


Volt egy nap, talán már 13. amikor későn indultunk el az aznapi távnak, kaptunk egy defektet a sivatag közepén, ránk sötétedett, eltévedtünk. Déltől hajnal 4ig csupán kb 200km-et tettünk meg, fogyott a vizünk, az üzemanyagunk, nem találtuk a nyomot a korom sötétben, amikor úgy döntöttem, hogy ott éjszakázunk, ahol éppen vagyunk. Rettentő dühös és fáradt voltam. Fáradt, mert már levezettem kb 7000km-t, sokszor a 40 fokos sivatagban, feltekert fűtéssel a kocsiban, hogy kevésbé forrjon fel a víz..és dühös, mert szeretem a pontosságot és nem miattam nem indultunk el aznap időben, holott várható volt a következmény. Ezért, amíg a többiek a kocsiban éjszakáztak, én egy fa alatt aludtam 2 órát, míg fel nem jött a nap. Arra ébredtem, hogy egy hangyabolyban fekszem  , de akkor már nem érdekelt, elengedtem. Tisztában voltam vele, hogy bármi is lesz, majd megoldom. Megtanultam élni az aktuális problémával és a következő órán járt már az eszem, nem azon, hogy mi volt pár órával ezelőtt. Az a múlt...kit érdekel, engedd el! Ez a gondolat a mai napig segít, ha tudatosítom. Persze sokszor nehéz, figyelni kell, de működik, ha megteszed. Tanulsz, továbblépsz..tanulsz, továbblépsz... Javaslom neked is! A kép a reggeli ébredés után készült. Icipicit voltam csak "kész" 
budapest-bamako_rally_afrika33.JPGbudapest-bamako_rally_afrika9.JPG

 

 

 

 

 

 

A történet egy cikkről jutott eszembe, amit tegnap küldött egy barátom. Milyen sok ember él a múltban és milyen sokan teszik tönkre az életüket azzal, hogy "feleslegesen" stresszelnek. A legtöbb gondolattal egyet értek a cikkben, gondoltam megosztom veletek is, hátha találtok benne számotokra hasznosthatót:

Íme, 9 tipp a stressz kivédésére a mindennapokban:

1. 
Igyekezz elkerülni az magadnak való magyarázkodást, mert az ebbe fektetett energia felesleges. Az ember hajlamos megmagyarázni magának, hogy a kialakult állapoton miért nem lehet változtatni, és erre teóriákat gyárt, aminek semmi értelme. 

2. 
Hagyj magadnak napi legalább fél órát, amikor csak magadra fókuszálsz, és ez semmilyen módon ne kapcsolódjon a hétköznapi teendőkhöz. Tanulj meg elengedni bizonyos dolgokat, felesleges elvárásokat önmagaddal szemben!

3. 
Szedd össze, milyen mindennapi örömforrások vannak az életedben! 

4. 
Relaxálj! Egy jó nagy alvás hatásával ér fel valamilyen relaxációs technika alkalmazása. Jóga, relaxációs tréning, meditáció. Akár néhány perce is sokat számít. (Akkor is, ha ezt nehéz elhinni.)

5. 
Egyszerű stresszkezelő technika, ha nem félsz segítséget kérni másoktól. Beszélgess el azzal, aki meghallgat, feltétel nélkül elfogad. Nem mindig könnyű megtalálni ezt az embert, de érdemes törekedni rá. 

6. 
Fontos ön- és egészségvédelmi mechanizmus, ha megtanulod jól kezelni mások ellenséges viselkedését. Ugyanis mások indulatainak legtöbbször igen kevés köze van a te személyedhez, mégis hajlamos vagy magadra venni, ha udvariatlanul szól a főnök, ha épp nálad kap rohamot a pénztárosnő, ha beszólnak a dugóban... Fontos lenne, hogy ezt ne személyes támadásként értelmezd, inkább próbáld visszatükrözni az illetőnek, mi zajlik benne. Ahelyett, hogy ez hangzana el: „Nem lehet kibírni, hogy ennyire ingerült vagy, amikor hazaérsz.” Próbálj meg asszertív módon és támogatóan közelíteni a másik felé: „Látom, elfáradtál, nehéz napod volt.” Meglepetten fogod tapasztalni a reakciót.

7. 
Az állandó bosszankodás jelentős stresszfokozó tényező, és szinte észrevétlenül kúszik be a mindennapokba. Bosszankodsz a dugó miatt, sorban álláskor, ha késében vagy, ha szemtelen a gyerek, ha kiöntöd, leejted, ha elfelejtesz dolgokat. Aztán ennek hatására indulatba jössz, és azt mondod: ezt nem lehet kibírni!

8. 
Gondold meg: a bosszúságot te viseled, és te szenvedsz tőle. A hétköznapokban nagyon sok feszültséget nem maguk a történések okozzák, hanem az, amit ezekről gondolsz – ez váltja ki a stresszt. Próbálj nagyvonalú lenni önmagaddal és másokkal is!

9. 
A jelenre irányuló elfogadó figyelem, a tudatos jelenlét egyre népszerűbb elv és technika. Ennek gyakorlása segít abban, hogy a figyelmedet ne a múlt vagy a jövő eseményei kössék le, hanem a jelen minél jobb megélése. Ennek tudatos alkalmazása csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli a koncentrációt, a teljesítményt, érzelmeket csillapító hatással is bír, és lelassít annyira, hogy végre eljuthass önmagadhoz, és létrehozhasd azt, amit igazán szeretnél.

Szalánczi Kriszta
klinikai szakpszichológus
(forrás: https://wmn.hu/wmn-egszsg/46400-ez-tortenik-veled-ha-tul-sokat-stresszelsz--a-pszichologus-9-gyakorlati-tanacsa)
#boviergyorgy #budapestbamako #wmn #stressz#engeddelamúltat

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boviergyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr4013528163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása